BIO

ANDREJ GORIČAR je slovenski pianist, skladatelj, profesor in aranžer. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih oblik vse do glasbe za film in gledališče.

Rojen je bil v Ljubljani leta 1971. Med študijem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani je prejel študentsko Prešernovo nagrado za interpretacijo Beethovnovega V. klavirskega koncerta z orkestrom Slovenske filharmonije. Študij je zaključil z izvedbo izvirne različice Gershwinove Rapsodije v modrem s Simfoniki RTV Slovenije in dirigentom Carlom Davisom.

Leta 1996 je nastopil službo ravnatelja Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, znane po intenzivnem in inovativnem glasbenem utripu in po revijskem orkestru, katerega je vodil.

V letih od 1996 do 2007 in od leta 2010 naprej je hišni pianist Slovenske kinoteke. Izvedel je bogat repertoar neme filmske klasike in številne retrospektive doma in v tujini.

Leta 2002 se je odločil za samostojno kulturno ustvarjanje in se še bolj posvetil skladanju. Njegova dela, bodisi koncertne klasične kompozicije bodisi odrska in filmska dela, so izvedli različni uveljavljeni solisti, komorne skupine in orkestri.

Napisal je orkestrsko glasbo za nema filma Zora (F. W. Murnau, ZDA, 1924 – gre za prvo orkestrsko partiruro za celovečerni nemi film pri nas) in V kraljestvu Zlatoroga (J. Ravnik, 1931 - krstna izvedba simfonikov RTV Slovenije z dirigentom Helmutom Imigom ob stoletnici slovenskega filma leta 2005).

Andrejeva partitura za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (L. Reiniger, 1926, Nemčija, 65 min.) je bila prvič izvedena na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka 2010 v Ljubljani.

Od leta 2002 piše tudi glasbo za gledališče (predstave Vihar, Nosorogi, Plemeniti meščan, Hamlet, Stekli psi, Platonov itd.).

V letu 2010 je postal zmagovales Mednarodnega tekmovanja skladateljev „2 Agosto“ v Bologni v Italiji. Žirijo pod vodstvom italijanskega skladatelja Ennia Morriconeja je prepričal s svojim delom za klavir in orkester z naslovom Ex Anima.

Od leta 2012 je profesor klavirja na Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani.